tiistai 1. joulukuuta 2015

Voimansiirto 2 Nelivetojärjestelmät

Nelivetojärjestelmät


Keskitasauspyörästö

Keskitasauspyörästö jakaa voiman etu- ja taka-akselille esimerkiksi siten että kun takapyörät alkavat sutia se siirtää voimaa etupyörille. Tästä on hyötyä vaikeassa maastossa. Keskitasauspyörästön voi myös lukita jolloin voima on sama etu- ja taka-akselilla kokoajan.

Torsen

Torsen-tasauspyörästö välittää voiman mitä sutiva pyörä ei voi käyttää, toisen akselin pitäville pyörille. Mikäli kaikilla pyörillä on maksimaalinen pito ja pystyy käyttämään hyödykseen moottorin tuottamaa tehoa, on tasauspyörästön jarruttava vaikutus vähäinen, vaikka pyörien nopeudet ovatkin erisuuruiset.

Viskokytkin

Viskokytkimen toiminta perustuu etu- ja taka-akselien välisen pyörimisnopeuden eroon ja öljyn sitkistymiseen. Normaaliajossa viskokytkin ei osallistu lainkaan ajoon vaan tulee mukaan kun akseleille tulee nopeuseroa. Jos autossa on viskokytkin, keskitasauspyörästöä ei tarvita. Kytkimen kuoren sisällä on levypakka, joista joka toinen on kiinni ulkokuoressa ja joka toinen sisääntuloakselissa. Kytkimen ulkokuori on kiinnitetty ulostuloakseliin. Lamellien välissä on viskositeettiominaisuuksiltaan sopivaa silikoniöljyä. Kytkin toimii siten, että sisään- ja ulostuloakselien pyörimisnopeuseron kasvaessa lamellien välissä oleva silikoniöljy alkaa lämmetä ja jäykistyä, mikä kytkee sisään- ja ulostulopuolet toisiinsa. Tällöin myös paine kotelon sisällä kasvaa ja levyt puristuvat kiinni toisiinsa. Vastaavasti kun akselin renkaiden nopeus tasautuu, muuttuu öljy takaisin juoksevaksi. 

Haldex-kytkin

Haldex-kytkin on elektronisesti ohjattu lamellikytkin joka perustuu hydraulipaine-eroon. Se toimii samalla tavalla kuin tavallinen lamellikytkin mutta se on sähköisesti ohjattu. Kytkimeen tuotetaan esipaine sähköisesti pienellä sähköpumpulla, mutta kytkeytymiseen tarvittava käyttöpaine saadaan hydraulipumppujen pyörimisnopeuserolla. Järjelmä on täysin sähköinen ja se säätyy venttiilien avulla. Haldex-kytkin on yleisesti VW- konsernin poikittaismoottorisissa autoissa. Kytkimen toiminta ei perustu ainoastaan akseleiden nopeuseroihin niin ABS-, ajonvakautus- ja luistonestojärjestelmät toimivat täysin normaalisti. Normaali ajo-olosuhteissa voimanjako haldexissa on 90/10 eli periaatteessa etuveto.

Neliveto ei vaikuta muuten jarrutuskäyttäytymiseen paitsi jos vetää käsijarrua vedon ollessa päällä. Neliveto autolle ei voi tehdä jarrutustestiä samalla laitteella kuin etu-tai takavetoiseen. Jarrut testataan normaalisti etu-tai taka-akselilta jolloin toinen akseli jää pois rullilta. Tällöin toisenkin akselin pyörät pyrkivät pyörimään.

Nelivetoautoon pitää vaihtaa perä- ja tasauspyörästö-öljyt tietyin väliajoin. Eli nelivetoautoa joutuu huoltamaan vähän enemmän kuin kaksivetoista autoa






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti